Kasa fiskalna blad 95

Kuchnia polska składa się w większości na daniach mięsnych. Więc od rodzaju w jaki wykonamy wołowinę, wieprzowinę i drób zależy, czy nasz obiad będzie wynikiem czy porażką.

Mycie Mięso powinniśmy myć tuż przed przygotowaniem. Nie można robić tego, że mamy zamiar schować je do lodówki, ponieważ w trakcie mycia cierpimy na jego wielkość niebezpieczne bakterie, jakie mogą przyspieszyć proces jego rozkładu. Po umyciu mięsa powinniśmy dokładnie umyć ręce. Podobnie warto myśleć o czystości w sukcesie wszystkich przedmiotów (noże, deski do krojenia), z jakimi surowe mięso miało styczność.

Krojenie i przyprawianie Mięso zawsze powinniśmy kroić w poprzek włókien. Dzięki temuż po skończeniu będzie ono soczyste i lekkie. Do cięcia mięsa powinniśmy jednak używać ostrego noża. Dobrym nawykiem stanowi jego każdorazowe ostrzenie i płukanie. Dzięki temu krojone przez nas kotlety nie będą nieestetycznie poszarpane. Jest wówczas ważne szczególnie dlatego, że przez poszarpane brzegi wycieka sok, przez co mięso traci swoją soczystość i styl.

Najlepiej smakuje mięso wcześniej zamarynowane. Marynatę możemy skończyć z czosnku, oliwy z oliwek, rozmarynu czy innych ziół oraz przypraw. Żeby marynata dobrze się wchłonęła, warto wcześniej je rozpulchnić. Niezastąpiony potrafi się wtedy okazać rozdrabniacz do mięsa. Dzięki niemu mięso lepiej wchłonie stworzoną przez nas marynatę natomiast będzie znakomitsze.

Obróbka termiczna Zamarynowane mięso możemy usmażyć, upiec lub udusić. Smażąc i dusząc, warto pamiętać, iż na im mniejszym ogniu będziemy obecne powodować, tym wcale. Mięso daje się w części z białka i tłuszczu, dlatego zbyt duża i doskonała temperatura powoduje, że wystaje się ono twarde i łykowate. Smażąc je na głębszej temperaturze sprawimy, iż będzie rozpływało się w ustach. Podczas pieczenia warto zadbać o to, by ciało było co jakiś czas podlewane tłuszczem. Dzięki temu uchroni ono naszą soczystość i styl.